STARTSIDA ORDFÖRANDE HAR ORDET PRODUKTER EPISODER BILD/ARKIV HISTORIA AKTUELLT GÄSTBOK PARTNERS LÄNKAR DIREKTÖRER KONTAKT MANUALER
 
Aktuellt
Sten har forskat . . .
Ordet "Nostalgi" skapades i slutet av 1670 talet som en medicinskt term för sjuklig hemlängtan. Under 1800 talet blev ordet en social symtom, för att 100 år senare helt förlora sin status som äkta känsla. - Nostalgi är ett tillstånd.
Det handlar om drömmen om äkthet och om absolut närvaro.
Namnet "Nostalgia" skapades år 1678 av den 19 årige läkarstudenten Johannes Hofer. Det är en sammanslagning av grekiskans Nostos, som betyder återvändande, hemkomst, och ordet Algos som betyder smärta.
Mvh
Sten
Nytt mobiltelefonnät auktioneras ut
Sverige skall få ett nytt mobiltelefonnät som täcker minst 80 procent av ytan i varje län. Nätet skall ersätta det gamla NMT-nätet och är framförallt tänkt för skogsnäringen, skärgårdsfolk, rennäringen med flera. Alla som behöver en bra mobiltäckning även i mer glesbefolkade delar av landet.

Det är Post- och Telestyrelsen, PTS, som har bestämt sig för att auktionera ut den nya licensen. Sannolikt sker det i slutet av januari eller i början av februari.
Vad priset kommer att landa återstår att se. För drygt ett år sedanvar det 13 olika grupper som sa att de var intresserade av att driva det nya mobilnätet. Men det är långtifrån säkert att det blir lika många som verkligen lägger ett bud nu.

Förvånande
Att det blir en auktion kan verka förvånande med tanke på telebranschens dåliga erfarenhet av den metoden.
Under år 2000 auktionerades flera #G-licenser ut i Europa till rena fantasisummor. Det var en starkt bidragande orsak till att hela branschen sedan drabbades av en kraftig kris.

Men det gick inte så mycket bättre i Sverige där licenserna istället fördelades via en "skönhetstävling".
Licenserna gick till de telebolag som lovade den mest omfattande utbyggnaden.

Ett enda bud tillåts
När PTS nu skall fördela en ny licens har man bestämt sig för att varje telebolag bara får komma med ett enda bud. På så vis hoppas man hindra en ständig upptrappning av buden som kan missgynna små bolag.
Den som får licensen kan börja bygga och ta det nya mobiltelenätet i drift direkt. I förlängningen kan telebolagen också ta över det frekvensutrymme som blir ledigt när Telia senast i slutet av 2007 måste stänga sitt NMT-nät.