STORNO:s FöRSTA BÄRBARA RADIOTELEFON wal

"WALKIE TALKIE"

Producerades under åren 1953 - 1960. Nedanstående text är taget fritt ur minnet och med hjälp av några gamla stationer som vi hittade i Celabs och Motorolas samlingar

Användare i Sverige var Statens Järnvägar, Stads-polisen, Elverk, Vattenfall, Kommuner Åkerier Sveriges Radio och många andra brukare av kommunikationsradio
.
Det unika med anläggningen var att det var den första bärbara radio som fanns på den Svenska marknaden. Batteri kapaciteten kunde ökas genom att två extra batterier monterades under kraftaggregatet.

Utrustningen består av en apparat låda med sändare, mottagare, ett kraftaggregat med vibrator omformare samt ett blybatteri.
På apparatens front är monterat till/från omkopplare med volymkontroll, en kanalväljare samt en handmikrotelefon med hållare som också fungerar som bärhandtag för hela radion. Anläggningen är enkelt uppbyggt med moduler för sändare, mottagare och ett separat kraftaggregat monterat under stationsenheten. Apparaten med ett batteri har måtten ca. 25,5 cm x 11 cm x 33 cm, med bärhandtag och hållare för handmikrotelefon tillkommer 9 cm. Anläggningen kan i specialutförande förses med två extra batterier monterade i ett speciellt chassi under det ordinarie kraftaggregatet. Höjden på hela anläggningen blir då i stället 44 cm, utan hållare för handmikrotelefon. Anläggningen levererades i standardutförande med ett underhållsfritt, lägesoberoende 6 volts blybatteri från Sonnenschein med hög energidensitet och hög driftsäkerhet.

Till enheten finns en bärväska av smidig smärting väv för att bära anläggningen på ryggen.

Anläggningen levereras för en eller två frekvens simplex i frekvensbanden, 31-41 MHz, 70-88 MHz, samt 156-174 MHz
Räckvidden är på 40 och 70 MHz ca 10-15 km och på 160 MHz 5-10 km, beroende på basstationens placering.
Anläggningen kan levereras för extra lång drifttid med ytterligare en batterienhet bestående av två extra blybatterier med mekanisk fastsättning under kraftaggregatet.

Sändare och Mottagare är kristallstyrda och har plats för två kanaler som kan skiftas från panelens kanalväljare, samt en knapp för ton sändning med 1750 Hz för anrop, volymkontroll med till och från slag allt inneslutet i ett slagtåligt kabinett .


TEKNISKA DATA

Sändaren:
Effekt 1 Watt
Modulation Fasmodulation
Deviation +- 15 KHz
Mottagaren:
Känslighet 20 dB signal/brus förh. för 0.2-0,5 µV
Squelch 0,3-1,0 µV

Kraftaggregat:
Sändare/mottagare Synkron Vibrator.
Batteri Sonnenschein blybatteri
6 Volt Lägesoberoende
underhållsfritt
hög drift säkerhet

Antenn: Kvartsvågs wire antenn

Vikt:
Ett batteri 8,2 kg
Tre batterier 11,3 kg

Finish: Grå brun hammar lack

FYRA GENERATIONER BÄRBART

Bilden visar fyra generationer av bärbara radiostationer som utvecklats och producerats från Storno. Det är i stort 10 år mellan varje produkt.
CQP34 apparaten från vänster Storno "Walkie Talkie"från 1950-talet ca 12 kg inkl. batteri.
CQP500 från 1960-talet 0,9 kg inkl. högtalar/mikrofon och batteri.
CQP800 från 1970-talet 1,1 kg inkl. högtalar/mikrofn och batteri.
CQP4000 från 1980-talet 0,7 kg med inbyggd mikrofon/högtalare samt det stora batteriet.

fyra


BAKUGNEN

Den första anläggning som kom till Sverige var nedanstående anläggning som hade smeknamnet "Bakugnen" (på grund av att den blev så varm) med typbeteckningar som
CQM12 (31 - 41 MHz), CQM30 (68 - 88 MHz) och CQM10 (156 - 174 MHz).

Denna anläggning hade också en variant som faststation med typ beteckningen CQF12 osv. där kraftaggregatet med roterande omformare var utbytt mot ett 220 Volts kraftaggregat.

Den första kunden som hade CQM10 var Statens Järnvägar som hade monterat radiostationerna på växellok i Hallsberg. Anläggningen användes för rangering av vagnar på Hallsbergs rangerbangård.

Den första kunden som hade CQF12 var Kiruna Taxi.

Den första STORNOPHONEN " Bakugnen "
Text och bilder hämtat från en broschyr från juni 1949.

Denna moderna RADIOTELEFON ANLÄGGNING är beräknat för alla arter av mobil kommunikation. Den är kraftig och effektiv men dock lätt och kompakt.
Den besitter en lång rad av fördelar som är av ovärdelig betydelse under drift och vid service, och till och med så enkel att använda att den kan betjänas av alla.

Den kan efter behag utrustas med upp till 4 kanaler och med selektivt anrop med upp till 4 siffror.

Anläggningen är lämplig för:
Offentliga tjänster, Polis, Brandskydd, Räddningssällskap, Järnvägar, Båttrafik, Hamnanläggningar, Taxiföreningar, Busslinjer, Varutransporter, Telefonsällskap, Elverk, Gasverk, Vattenverk, Lant- och jordbruk, Civilförsvar, Läkare, Industri och mycket mer.

 
Fler bilder och tekniska data >>
sto
STORNO juni 1949
MOBIL FM RADIOTELEFON model "CAB" från 1952

Idealisk för:
Droskor, Industrin, Busstrafik, Läkare, Djurläger, Hamnanläggningar, Kustbad, Bangårdsanläggningar, Offentliga Instutitioner, Pressen och många fler.
Frekvensmodulerat, Kristallstyrd, upp till 4 frekvenser, Driftsäker, Låg strömförbrukning, Små dimensioner, Liten vikt samt enkel att använda.

Kan nu levereras som fjärrstyrd med stationen i bagagerummet.

Se STORNO CAB som basstation och upptar ett minimum av plats och avsedd för Växelström.

FLER BILDER OCH TEKNISKA DATA >>

cab

STORNO CAB 1952

 
 

STORNOPHONE CQM 33 lanserades 1956 och tillverkades fram till 1960 då den ersattes av Vikingen.

CQM33 var en rörstation med en mekanisk vibrator som via germaniumdioder försåg rören med anodspänning.
Förförstärkaren hade 2 transistorer OC71.

 
SÄNDAREN bestod av 5 rör - 2 st. ECC81, 1 st. ECH81, 1 st. ECL80, och sändarslutröret QQE03-12 som gav sändaren 12 Watts uteffekt.
MOTTAGAREN som hade en känslighet på 0,4 µV vid 12 db s/b hade 10 st. rör. 5 st. 5654, 1 st. ECC81, 1st. ECC83, 1 st. ECC84, 1 st. ECL80 samt 1 st. ECH81.
STRÖMFÖRBRUKNING var i 6-voltsutförande i standby 6,2 A och med sändarrörens glödtrådar inkopplad i sparläge 4,5 A och när apparaten låg i sändningsläge hela 17 A.
I 12 volts utförande var strömförbrukningen halverad enligt ovan.
CQF 33c-14 Basstation
CQF33 blev senare en populär liten basstation med 12 Watts uteffekt. Manöversystemet hade benämning CAF-81. Pulten kunde kompletteras med såväl tonmottagare som med tonsändare. Tonsystemet tvåtonssystem.

 

STORNO 33

STORNOPHONE CQM 33C-14

 
 

 

STORNOPHONE CQM 39 - 25 ( 68-88 MHz) populärt kallad för VIKINGEN var en hybridstation. Med 80% av mottagaren bestående av transistorer och deltransistoriserad sändare blev Vikingen en av marknadens strömsnålaste utrustning. Med en transistoromvandlare som försåg rören med anodspänning. Omkopplingsbar mellan 12 till 24 volt genom att vända på ett litet kretskort. Sändarslutröret gav stationen 10W.

Vikingen fanns för de vanligaste frekvensområdena. En synnerligen robust och driftsäker kommunikationsradio. När Vikingen presenterades på marknaden 1960 fanns den också för driftspänningen 6 - 12 volt.
Vikingen presenterades 1960 och tillverkades fram till år 1966 och ersattes då av Stornophone 600.
STRÖMFÖRBRUKNING 12 Volt.
Standby 1A , Sändningsklar 1,7A, och i Sändning 6 A.

Manöverapparat för Bilspeditionens radiosystem. Dubbel tonssystem användes.
FLER BILDER >>

 

STORNO CQM 33 Viking

STORNOPHONE CQM 39-25 / VIKINGEN

 
 
STORNOPHONE CQP 500

STORNOPHONE CQP 500 var en moduluppbyggd station som lanserades mellan åren 1963-65. Modulerna låg instoppade i chassiet och förbundna med ett kablage. Stationen var så kompakt, att den enda utrustning apparaten kunde kompletteras med var en tonsändare. CQP 500 tillverkades för 70, 160 och 450MHz frekvenserna

Monofon i olika utförande fanns som tillbehör.

STORNOPHONE CQP 500 var en populär kommunikationsradio, bl.a. av väktarbolag som Securitas och brukades långt in på 80-talet.

Till skillnad mot konkurrenternas "tegelstenar", var STORNO CQP 500 en liten - station.

 

 

CQP 500

STORNOPHONE CQP 500

 
 
 

STORNOPHONE 600 Lanserades i september 1966.

STORNOPHONE CQM 600, en av markadens mest driftsäkra heltransistoriserade kommunikationsradio. Stationen fanns för alla på marknaden förekommande frekvenser. Uteffekt 10 respektive 25 Watt.  

Den mobila enheten var omkopplingsbar för de vanligaste drivspänningarna. Med en inbyggd DC/DC omvandlare försågs modulerna med en drivspänning på 24 volt för att uppnå den bästa verkningsgraden på moduler och komponenter.
I manöverutrustningen satt högtalarförstärkaren samt tonutrustningen som kunde anpassas till marknadens alla behov.
Endast fantasin satte begränsningar för vad man kunde utnyttja 600:an till.
En del kallade den t.o.m. för "fotskrapan".
Sändaren och mottagaren är en robust enhet som klarar svåra stötar och skakningar. Den är vibrationstestad från fabriken, belastad långt utöver vad den blir utsatt för i praktiken.

Enkel i sin utformning glider den nya manöverboxen naturligt in i instrumentpanelens linjer.

 

CQM 600

STORNOPHONE CQM 600

 
 
STORNOPHONE 800 har samma tekniska data som den mest avancerade och mycket större mobila anläggningar.
STORNOPHONE 800 är robust konstruerad och effektivt elektriskt avskärmat utan att det kan märkas på vikten.

800:an kan betecknas som en lättviktare - utan att det märks på kvaliteten.
 
Blockmoduler med stift är lätt att skifta och det betyder snabb service samt lätt att komplettera och bygga ut till andra radiosystem.
Kabinettet är framställt av solidt extruderat aluminium och klätt med läder så stationen inte glider i handen.
 
CQP 800
 
 
STORNOPHONE 700

I kompaktutförande lätt att flytta från bil till bil.
Med STORNOPHONE 700 har man lyckats att förena alla krav om okomplicerad betjäning och enkel installation, servicevänlig och trafiksäker med en tidlös och modern design.

STORNOPHONE 700 kan levereras med manöverutrustning, högtalare och radiodel som självständiga enheter.

Tonutrustningen byggs in i radiodelen som plug-in enheter, STORNOPHONE 700 är förberedd för tonsignalering med höga hastigheter som vid t.ex. dataöverföring.

 

CQM 700

STORNOPHONE CQM 700

 
 
 
 
 

 

 

CQM900

STORNOPHONE CQM 900

 
 
CQP4000  
STORNO CQP 4000
CQP 4000 är utförd i en kraftig tillförlitlig konstruktion. Den kan användas i alla arbetsmiljöer, från ett
antiseptiskt sjukhus till en dammig eller smutsig arbetsplats  
TEKNIK
1-99 Kanaler beroende på system. - Passning på upp till 6 kanaler. - Automatisk eller manuellt kanalval eller förvald kanal. - 4 st. tonmottagningskoder - Dynamisk inkodning av eget anropsnummer (4st) - 10 st. fasta direktnummer med kanal ( fast kodade ) - 9 st. programmerbara kortnummer med kanal - Förkortat nummerval, 2-, 3-, och 4-knappsval - CCIR, ZWEI och DTMF toner - Batteri back.up - Bärvågs passning - Sekretess - Sändning av eget ID för information om " Vem har sökt "
EGENSKAPER
Modern design - Enkelt handhavande - Robust utförande - Striltät - Bra räckvidd - Stora knappar - knapptonsindikering - Display som visar kanal och anropsnummer - Låg vikt - Litet format - Lång drifttid.
CQP 4000 är liten till formatet men är full av egenskaper som gör den mycket användarvänlig. De tekniska egenskaperna gör den unik på marknaden.
CQP 4000 Har ett omfattande tillbehörsprogram som gör det lätt att använda stationen under mest skiftande arbetsförhållande.
 

 

STORNOPHONE CQP 4000

 

 
 
   

Det mest tilltalande med STORNOPHONE 5000 är dess enkelhet och möjligheten att utöka kapaciteten med tonutrustningar och flera kanaler.
Stornophone 5000 har en stark sändare och bra mottagare som ger säker kommunikation även på långa avstånd.

Ett rikt utbud av tillbehör gör Stornophone 5000 anpassningsbar till många olika miljöer.
Stornophone 5000 finns för de flesta förekommande frekvensbanden och kan utrustas med sekvenstonsystem för ZVEI eller CCIR-toner med 3, 4, eller 5 toner efter varandra.

Sändareffekten är hela 25W.

 
   

 

CQM5000

STORNOPHONE CQM 5000

 
 
 
 
 

 

CQM6000

STORNOPHONE 6000

 
 
 
 
 

 

TRANSPORT

STORNOPHONE 6000

 
 
STORNOPHONE CQM 7033 är en helsvensk produkt.  
Denna helsvenska komunikationsradio tillkom under mitten av 70-talet. Storno kände sig pressad av sina konkurrenters framfart, närmast AGA med sin MRU-station, som hade en modern flyttbar stationsenhet och kodplugg. Mobilkassetten gjorde att man lätt kunde flytta utrustningen mellan olika fordon och bibehålla sitt anropsnummer. Detta var en revolution på sin tid.
Åkeriradio och Robert Verbeet skapade samtidigt ett nytt genomgripande tonsystem för den Svenska åkerinäringen.
För att bibehålla sin starka ställning som Storno tidigare byggt upp under 60-talet, med den smått legendariska ”VIKINGEN” beslöt Svenska Storno att utveckla och producera CQM7000.
Bakom beslutet låg Svenska Storno:s Vd Bengt Öregård, med support från sina medarbetare.
Utvecklingsingenjör Henry Östberg från AGA rekryterades, som med Storno,s chef för systemavdelningen, Sven-Erik Rossäter, utvecklade produkten.
Radiostationen gjordes enbart för 70 MHz-bandet, det fanns planer att lansera den även för 160 MHz banden men dessa genomfördes aldrig.
 
   

 

CQM7000

STORNOPHONE CQM 7033

Klicka på bilderna för större bild !
FOTO Bengt-Åke Strengberg
 
LOKALRADIOHISTORIA

Fördelen med kommunikationsradio eller Mobiltelefon

Ni har säkert många gånger önskat att Era fordon, eller jourpersonal, varit utrustade med kommunikationsradio eller mobiltelefon.

STORNO Lokalradio ger Er alla fördelar med komradio eller mobiltelefon. Ni behöver inte investera höga kostnader i en basstation samt hyra antennplats eller betala höga abonnemangskostnader, samtalskostnader och mobiltelefonkostnader. För alla företag, som har sin rörliga personal inom lokalområdet och endast behöver kontakt mellan denna personal och kontoret är STORNO Lokalradio ett mycket lönsamt alternativ.

STORNO Lokalradio, ett enkelt och lönsamt sätt att ha komradio.

Med STORNO Lokalradio blir NI inte störda av samtal från andra företag eftersom systemet är utfört med sekretess. Normalt brukar företag med få mobila eller bärbara stationer dela frekvens med andra företag om de skaffar en egen komradionanläggning. STORNO Lokalradio är avsedd för företag med ett mindre antal rörliga radiostationer som på detta sätt undgår denna störning.

lok
 
LOKALRADIO